ZTK GRAD

Zavod za upravljanje kulturne dediščine Grad (ZUKD Grad) je bil ustanovljen na podlagi Odloka o ustanovitvi zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad z dne 12. 5. 2003 (Ur. l. RS, št. 44/03). Zavod je bil vpisan v sodni register 16. 6. 2003. Zavod je kot partner sodeloval v raznih projektih na področju kulture in turizma, ki jih je izvajala občina.

 

Občina Grad je leta 2013 s pomočjo evropskih sredstev zgradila Doživljajski park Vulkanija in ga dala v upravljanje zavodu. Sklenjena je bila pogodba o upravljanju Doživljajskega parka Vulkanija, Lednarjeve usnjarne, Pütarovega mlina, kamnoloma bazaltnega tufa in turističnega vlaka. Zato je 3. 2. 2014 bila v sodni register vpisana sprememba akta o ustanovitvi zavoda. Svet zavoda je 30. 9. 2014 sprejel Statut zavoda ZUKD Grad.

Ker je Občina Grad dne 24. 3. 2016 sprejela nov Odlok o ustanovitvi Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad (Ur. l. RS, št. 25/16), v sodni register vpisan dne 7. 4. 2016, je Svet zavoda ZUKD Grad dne 5. 7. 2016 sprejel nov Statut ZUKD Grad.

 

Zavod za upravljanje kulturne dediščine Grad je bil ustanovljen z namenom upravljanja kulturnih znamenitosti in turistične ponudbe v Občini Grad.

 

Zavod upravlja z Doživljajskim parkom Vulkanija, Lednarjevo usnjarno z geološkim muzejem, Pütarovim mlinom, kamnolomom bazaltnega tufa pri Gradu in turističnim vlakom. To so glavne turistične točke v naši občini, za katere zavod skrbi, jih promovira in vključuje v širšo turistično ponudbo na Goričkem.

 

Cilj zavoda je vodenje in privabljanje obiskovalcev v Doživljajski park Vulkanija, ki na doživet način predstavlja gorički vulkan, nastanek Zemlje in življenja na njej ter geologijo Goričkega, predstavitev kamnoloma, ki predstavlja vulkansko kamnino in olivin kot edini tovrstni mineral na slovenskih tleh, ter obisk Pütarovega mlina, ki predstavlja mlinarsko življenje na Goričkem. Turistično ponudbo zavod bogati s cestnim turističnim vlakom, ki obiskovalce popelje po vulkanski pokrajini, z raznimi delavnicami za šolske in druge skupine, s praznovanji rojstnega dne, raznimi prireditvami, pohodom po Olijevi vulkanski poti in drugimi dogodki, najbolj pa seveda s skupno vstopnico za grad Grad in Vulkanijo, dve pomembni točki, ki stojita na kraterju goričkega vulkana. Z dodatno ponudbo zavod tako dopolnjuje turistično ponudbo in dogajanje v doživljajskem parku.

 

Poleg te turistične ponudbe je cilj zavoda širiti ponudbo in se povezovati z drugimi turističnimi ponudniki v in izven občine ter tako širiti prepoznavnost turističnih danosti v občini, jih promovirati širši javnosti, skrbeti za njihovo trženje in spodbujanje razvoja turizma.

Želiš obiskati naš doživljajski park Vulkanija?

Preveri zasedenost in rezerviraj svoj termin.