Projekt "Po vulkanu" - Izobraževalna ekskurzija

ZUKD Grad skupaj s partnerjema Gor Turizem d.o.o. in Planinskim društvom Goričko Tromeja izvaja projekt »Z Olijem po vulkanski pokrajini«. V četrtek, 1. marca, je potekala prva izobraževalna ekskurzija na temo varovanja narave, turističnega vodenja ter kvalitetne interpretacije kulturne in naravne dediščine na območju vulkanske pokrajine.

Udeležencem smo približali geologijo, vulkanske posledice za življenje na vulkanskih tleh, jih seznanili z varovanjem biotske pestrosti na območju Nature 2000 in pomenom varovanja okolja. Na ekskurziji smo lokalne vodnike seznanili z načini kvalitetne interpretacije, tako naravne kot kulturne dediščine, ki je imamo na tem območju obilo.

Zbrali smo se na trgu Sv. Juriji v Svetem Juriju, kjer smo se seznanili z Naturo 2000, se potem sprehodili do vrelca mineralne vode v Nuskovi, ki je posledica nekdanjega vulkana in obiskali sotinski kamnolom, kjer smo spoznali najstarejše kamnine Goričkega.
Ustavili smo se tudi v Kuzmi – pri spomeniku Tromejnik, ki povezuje tri države, Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko. Na koncu smo obiskali še največji grad na Slovenskem, grad Grad in Doživljajski park Vulkanija pri Gradu. Grad pri Gradu je zgrajen iz vulkanskega kamna, ki so ga pridobivali v bližnjem kamnolomu. Vse o vulkanskih kamninah in o goričkem vulkanu smo izvedeli v Vulkaniji in geološkem muzeju.

Kljub mrzlemu vremenu smo se imeli lepo, izvedeli smo veliko o kamninah, geologiji Goričkega in o naravnih in kulturnih vrednotah.

 

 

 

 

  

  

Želiš obiskati naš doživljajski park Vulkanija?

Preveri zasedenost in rezerviraj svoj termin.

X

Všečkaj nas!