Projekt "Po vulkanu" - Izobraževalna ekskurzija 2

ZUKD Grad skupaj s partnerjema Gor Turizem d.o.o. in Planinskim društvom Goričko Tromeja izvaja projekt »Z Olijem po vulkanski pokrajini«.

V četrtek, 5. aprila, je potekala strokovna ekskurzija po vulkanski pokrajini s spoznavanjem narave in kulture območja treh občin, turističnega vodenja ter kvalitetne interpretacije kulturne in naravne dediščine.

Udeležencem smo približali geologijo, vulkanske posledice za življenje na vulkanskih tleh, jih seznanili z varovanjem biotske pestrosti na območju Nature 2000 in pomenom varovanja okolja. Na ekskurziji smo lokalne vodnike in ostale udeležence seznanili z načini kvalitetne interpretacije, tako naravne kot kulturne dediščine, ki je imamo na tem območju obilo.

Zbrali smo se na trgu Sv. Jurija v Svetem Juriju, kjer smo se seznanili z Naturo 2000 in vulkansko pokrajino, se potem sprehodili do vrelca mineralne vode v Nuskovi, kjer smo okušali mineralno vodo, ki je posledica vulkanizma in spoznali sotinski kamnolom, kjer so najstarejše kamnine Goričkega. Tu se nahaja tudi najvišji vrh Goričkega, Sotinski breg s 418 m. V Oljarni Dajč smo spoznali pridobivanje bučnega olja in bučnih semen, ki jih pridelujejo na vulkanskem območju in tako ohranjajo tradicijo ter sonaravno kmetovanje.

Ustavili smo se tudi v Kuzmi pri osamosvojitvenem spomeniku Tromejnik, kjer smo izvedeli zgodovinska dejstva in dogodke, udeležneci pa so z nami delili spomine in izkušnje iz tega obdobja. Obiskali smo tudi največji grad na Slovenskem, grad Grad, kjer je sedež Krajinskega parka Goričko. Na gradu smo spoznali zgodovino in pomen gradu, še posebej pa delo krajinskega parka. Poučili smo se o pomenu varstva narave in Nature 2000, o ogroženih vrstah na Goričkem ter ohranjanju biotske pestrosti, ki je na tem območju zelo pomembna. Sledil je ogled najlepšega gotskega spomenika na Goričkem, cerkve Marijinega Vnebovzetja pri Gradu, kjer je svoj pečat pustil arhitekt Jože Plečnik.

Potovanje po vulkanski pokrajini smo zaključili v Doživljajski park Vulkanija, kjer smo spoznali gorički vulkan in vulkanske kamnine v geološkem muzeju. Udeleženci ekskurzije so spoznali načine zanimive interpretacije geologije in vulkanov. Ekskurzijo smo zaključili z vožnjo s cestnim turističnim vlakom po vulkanski pokrajini ter z ogledom kamnoloma bazaltnega tufa.

Udeleženci ekskurzije smo spoznali različne načine interpretacije naravne in kulturne dediščine, si izmenjali izkušnje, uporabljali čutila za naravne danosti, se osveščali o sonaravnem razvoju na področju turizma ter ohranjanju tradicije.

 

 

 

Želiš obiskati naš doživljajski park Vulkanija?

Preveri zasedenost in rezerviraj svoj termin.

X

Všečkaj nas!