Querry

BASALT TUFF

About 3 million year ago enormous amounts of ashes and rock fragments were erupted from a volcanic rift in the area, where the Goričko region lays today. When this material was depositing and solidifying, layers of basalt tuff and tuffit were formed. These two gray-brown rocks are nicely visible in the quarry in Grad. The main distinctive feature of both rocks is the olivine mineral or the olivine "volcanic bomb" mineral that can measure from one to several centimeters and can be of oval or angular shape. The rock used to be broken to serve as construction material – the Grad castle is also built from it.

OLIVIN

Olivin je trdna raztopina dveh mineralov, forsterita (Mg2SiO4) in feyalita (Fe2SiO4). V njegovi zgradbi se lahko nadomeščata magnezij in železo in zato njegovo formulo zapišemo kot (Fe, Mg)2SiO4.

Olivin nastaja s kristalizacijo iz magme, ki je bogata z železom in magnezijem ter siromašna s kremenico (SiO2). Najbolj značilna barva olivina je zelena, se pa njegova barva spreminja glede na vsebnost železa in magnezija. Več je železa, bolj zelen je mineral olivin. Olivin nastaja globoko v Zemljinem plašču in pride na površje ob vulkanskih aktivnostih. Poiščite in spoznajte minerali olivin v kamnolomu.

Želiš obiskati naš doživljajski park Vulkanija?

Preveri zasedenost in rezerviraj svoj termin.

X

Všečkaj nas!