PRETEKLI DOGODKI

DEKD V VULKANIJI - TRADICIJA KAMNA IN USNJA

V soboto. 24. 9. 2022, in nedeljo, 25. 9. 2022, smo v Vulkaniji v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine pripravili dodatno ponudbo. Poleg ogledov v Vulkaniji, je v geološkem muzeju potekala usnjarska delavnica, kjer so si obiskovalci lahko izdelali obesek ali zapestnico iz usnja ter ga tudi ožigosali. Delavnica je potekala oba dni. Oba dni pa so potekale tudi vožnje s cestnim turističnim vlakom do kamnoloma, kjer so obiskovalci spoznali delo v kamnolomu ter mineral olivin. 

Na trgu Vulkanije so se obiskovalci lahko tudi posladkali z Olijev pico in z prav posebnimi palačinkami.

 

OLIJEV BOŽIČNI SEJEM

V prazničnem decembru smo na trgu pred Vulkanijo postavili Olijev božični sejem. Gorički rokodelci so na stojnicah ponujali svoje domače izdelke in pridelke, obiskovalci pa so se greli s kuhančkom in božičnimi dobrotami, ki so jih ponujala naša društva. V Vulkaniji so potekale delavnice z izdelovanjem božičnih okraskov in voščilnic ter nagradna igra, krtek Oli in Božiček pa sta poskrbela za božična darilca.

 

   

 

DEKD V VULKANIJI

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine smo v Doživljajskem parku Vulkanija nudili brezplačno dodatno interpretacijo naravne in kulturne dediščine, vožnje s turističnim vlakom in delavnice na tematiko DEKD.

Letošnji slogan DEKD je bil: KJER PRETEKLOST SREČA PRIHODNOST. V Doživljajskem parku Vulkanija smo tako pripravili dogodek "Z Olijem spoznajmo vulkanske kamnine".


Na dogodku so se obiskovalci lahko peljali s cestnim turističnim vlakom do kamnoloma in tam spoznali vulkanske kamnine. Spoznali so, kako so jih v preteklosti pridobivali in za kaj so se kamnine uporabljale. Spoznali so tudi mineral olivin, ki ga najdemo v vulkanski kamnini, v geološkem muzeju pa so spoznali še druge minerale in njihovo uporabo.

 

Z OLIJEM NAZAJ V ŠOLO

Pred pričetkom šolskega leta je Oli v Doživljajskem parku Vulkanija povabil vse otroke k učenju in knjigam. Otroci so se lahko pozabavali v Vulkaniji z delavnicami, vožnjo z vlakom, raziskovanjem kamnin, uporabo novih interaktivnih vsebin in aplikacij ….

 

OLI in VULKANIJA praznujeta peto obletnico

Doživljajski park Vulkanija pri Gradu na Goričkem je 31. avgusta praznoval peto obletnico. Od odprtja smo gostili že preko 90 tisoč obiskovalcev, predvsem družin in šolskih skupin, ki so običajno najbolj navdušeni nad potovanjem v središče vulkana in 3D podzemnim vlakom.

Glavno praznovanje je potekalo v petek, 31. avgusta, ob 10. uri, ko je Oli upihnil 5 svečk. Ta dan ste se lahko med 10. do 18. uro zabavali z Olijem, peljali z vlakom, se posladkali z Olijevim sladoledom in vulkansko torto. Praznovali smo cel vikend, tudi 1. in 2. septembra, ko je Oli poskrbel za dodatno zabavo in presenečenja ter pripravil poseben popustom na vstopnice.

 

KRAMARSKI SEJEM OB VELKI MEŠI PRI GRADU

Kramarski sejem tradicionalno poteka vsako leto na največji župnijski praznik Marije Vnebovzete - na Velko mešo (15. avgust). Sejem poteka v središču vasi Grad, imenovanem Pörga, na njem pa na okrog 100 stojnicah najdemo različne pridelke in izdelke domačih rokodelcev in drugih ponudnikov.

Na praznik potekajo maše v domači cerkvi ter športni in kulturni program v vasi.

 

POHOD PO OLIJEVI VULKANSKI POTI

Pohod po Olijevi vulkanski poti je potekal 26. maja 2018. Olijeva vulkanska pot poteka po obronkih goričkega vulkana, mimo kamnoloma bazaltnega tufa, Kačove mlake, gradu Grad, Kripte in drugih naravnih vrednot. Pot zajema oba kraterja in je dolga okrog 10 km. Pohod je voden in dopolnjen z geološko razlago. Na poti sta bili postojanki z osvežitvijo in toplo malico.

 

ZAKLJUČEK PROJEKTA »PO OLIJEVI VULKANSKI POKRAJINI«

ZUKD Grad je izvajal projekt »Po Olijevi vulkanski pokrajini«, v okviru katerega je obogatil potovanje v vulkansko podzemlje in pridobil novo opremo in aplikacijo za obisk kamnoloma. Na tiskovni konferenci je bila predstavljena vsa nova pridobljena oprema in partnerji, ki so v projektu sodelovali. Obiskovalcem in medijem so bile predstavljene nove pridobitve, ki so jih lahko tudi preizkusili.

 

VELIKONOČNE DELAVNICE V VULKANIJI

V času velikonočnih praznikov je na Velikonočno soboto in na Velikonočni ponedeljek potekala delavnica, kjer se otroci iskali pirhe v vulkanskem podzemlju in okolici Vulkanije, izdelovali krtka Olija in velikonočne zajčke. Oba dneva smo plesali s krtkom Olijem in se z cestnim vlakom zapeljali po vulkanski pokrajini.

 

  

 

PUSTOVANJE Z OLIJEM

V Doživljajskem parku Vulkanija bo na dan pusta veselo. Poleg doživetja v globinah goričkega vulkana bodo obiskovalci lahko sodelovali na delavnicah, kjer bodo potekale poslikave po obrazu, izdelali si bodo lahko Olijevo pokrivalo, očala ali pustni okrasek. Oli bo poskrbel za ugodne vstopnice in nagradno igro.

 

    

 

 

DOGODKI V LETU 2017

 

OLIJEV BOŽIČNI SEJEM

 

V prazničnem decembru je na trgu pred Vulkanijo potekal Olijev božični sejem. V soboto in nedeljo so rokodelci na stojnicah ponujali svoje domače izdelke in pridelke, obiskovalci so se ogreli s kuhančkom in čajem ter posladkali z božičnimi dobrotami, ki so jih ponujali na stojnicah. Dogajanje je popestril božični program, v Vulkaniji so potekale delavnice in nagradna igra. Obiskala sta nas tudi krtek Oli in Božiček.


  

 

 

 

 

 

DEKD v Vulkaniji - Z OLIJEM PO VULKANSKI POKRAJINI

 

Na dogodku z Olijem po vulkanski pokrajini smo vsem obiskovalcem nudili brezplačne vožnje s turističnim vlakom po vulkanski pokrajini. Obiskovalci so spoznali posledice vulkanizma, vidne v naravi, vulkansko kamnino in naravo ter se ustavili pri Kačovi mlaki, kjer so spoznali živali, ki bivajo ob mlaki, in slišali legendo o zmaju Kaču. V geološkem muzeju so spoznali slatinske vrelce in vodni krog.

 

 

Z OLIJEM NAZAJ V ŠOLO

 

V nedeljo, 3. 9. 2017, je Vulkanijo obiskal krtek Oli in učencem zaželel uspešen začetek novega šolskega leta.

 

 

KRMARSKI SEJEM PRI GRADU

 

V torek, 15. 8. 2017, je potekal kramarski sejem v vasi Grad. Sejem je obiskal tudi krtek Oli.

 

 

POHOD PO OLIJEVI VULKANSKI POTI

 

V soboto, 27. 5. 2017, je potekal drugi Pohod po Olijevi vulkasnki poti. Sprehodili smo se po obeh kraterjih vulkana, ki je bruhal na območju vasi Grad.

 

Želiš obiskati naš doživljajski park Vulkanija?

Preveri zasedenost in rezerviraj svoj termin.