Zeliščarske delavnice

Doživljajski park Vulkanija v sodelovanju z zeliščarjem Lovrom Vehovarjem ponuja zeliščarske delavnice, na katerih lahko spoznate osnove zeliščarstva, zelišča ter si izdelate milo ali kremo. Zeliščarsko delavnico lahko vključite v programe, ki jih ponujamo v Doživljajskem parku Vulkanija.


Izbirate lahko med šestimi različnimi delavnicami.

 

1. Sprehod z zeliščarjem

 

 

Na sprehodu z zeliščarjem Lovrom Vehovarjem bomo spoznali na Goričkem rastoče zdravilne, užitne in uporabne rastline. Rastline si bomo ogledali na rastiščih, se seznanili kdaj jih najdemo, kako jih sušimo, shranjujemo in uporabljamo.

 

Čas trajanja: 2-3 ure (po dogovoru tudi manj ali več)

Primerno za: otroci in odrasli

Možnost izvedbe: od aprila do septembra

Cena: 80 €

Priporočena je primerna obutev in obleka za hojo po terenu.


2. Izdelajmo borovo mazilo 

 

 

Borovo mazilo je staro zdravilo, ki so ga naši predniki uporabljali za zdravljenje številnih kožnih in revmatičnih težav. Kako ga naredimo bomo spoznali na praktični delavnici. Izvedeli bomo katere sestavine potrebujemo, spoznali različne postopke priprave zeliščnih mazil in spoznali za kaj in kako se uporabljajo. Skupaj bomo naredili borovo mazilo, ki ga bodo udeleženci odnesli s sabo domov.

 

Čas trajanja: 2 uri.

Primerno za: otroke in odrasle

Število udeležencev: do 20

Cena: 100 €

Material dobite na delavnici.

3. Izdelajmo domače milo

 

 

Milo je nepogrešljivo v vsakdanjem življenju. Kako s pomočjo lahko dostopnih sestavin pripravimo milo po hladnem postopku, bomo izvedeli na delavnici. Spoznali bomo zgodovino izdelovanja mil, potrebne sestavine in različne načine izdelave. Udeleženci prejmejo narejeno milo.

 

Čas trajanja: 2 uri

Primerno za: otroci nad 10 let; odrasli

Število udeležencev: do 20

Cena: 120 €

Material dobite na delavnici.

4. Osnove zeliščarstva

 

 

 

Na predavanju bomo spoznali osnove zeliščarstva. Seznanili se bomo z razvojem zeliščarstva skozi zgodovino, govorili o nabiranju zdravilnih rastlin, o sušenju, o njihovih zdravilnih lastnostih in načinih priprave (čaji, tinkture, sirupi, mazila). Spoznali bomo najpogosteje uporabljana zelišča pri nas, povedali kje jih najdemo ali kako jih gojimo in zakaj in kako jih uporabljamo. Ogledali si bomo katera zelišča so primerna za gojenje na vrtu in kako si uredimo zeliščno gredico.

 

Čas trajanja: 2 uri

Cena: 80 €

Primerno za: otroci in odrasli

5. Divja hrana 

 

 

Preden smo se ljudje naselili in se začeli ukvarjati s kmetijstvom smo si hrano poiskali v neokrnjeni naravi. Opuščanje kmetijstva na Goričkem nudi dobre pogoje za nabiralništvo. Na delavnici bomo poiskali, spoznali in nabrali užitne divje rastline, ki rastejo v okolici vasi Grad. Iz nabranih rastlin bomo v naravi pripravili nekaj od naštetih jedi (odvisno od letnega časa): juho, enolončnico, prikuho, namaz, omleto, solato.

 

Čas trajanja: 3-4 ure

Primerno za: otroci in odrasli

Število udeležencev: do 20

Možnost izvedbe: od aprila do septembra

Cena: 120 €

Priporočena je primerna obutev in obleka za hojo po terenu.

6. Destilacija eteričnih olj

 

 

Dišavne rastline vsebujejo dišeče spojine, ki jim pravimo eterična olja. Poleg lepega vonja so nekatera eterična olja tudi zdravilna ali uporabna za izdelovanje različnih zeliščnih pripravkov (krem, mil, osvežilcev.). Na delavnici bomo izvedli vodno-parno destilacijo izbrane rastline (bor, meta, sivka; odvisno od letnega časa in razpoložljivosti). Spoznali bomo celoten postopek priprave in izvedbe destilacije in se poučili o koristi in uporabi destilatov. Dobljeni destilat (hidrolat) udeleženci odnesejo domov.

 

Čas trajanja: 2-3 ure

Primerno za: otroci in odrasli

Število udeležencev: do 20

Cena: 120€

Želiš obiskati naš doživljajski park Vulkanija?

Preveri zasedenost in rezerviraj svoj termin.