Kamnolom

BAZALTNI TUF

Pred približno 3 milijoni let je na območju vas Grad bruhal vulkan. Z usedanjem in strjevanjem vulkanskega materiala so nastale plasti bazaltnega tufa in tufita. Ti dve sivorjavi kamnini sta lepo vidni v kamnolomu. Pri Gradu se nahaja tudi edino nahajališče peridotitnih nodul v Sloveniji, ki so jih včasih imenovali bombice. So ovalne in dosežejo velikost od 1 do nekaj cm. Glavni mineral je olivin, ki je rumenkasto svetlo zelene (olivne) barve in se nahaja v bazaltnem tufu. Obiščite kamnolom in spoznajte vulkansko kamnino.

OLIVIN

Olivin je trdna raztopina dveh mineralov, forsterita (Mg2SiO4) in feyalita (Fe2SiO4). V njegovi zgradbi se lahko nadomeščata magnezij in železo in zato njegovo formulo zapišemo kot (Fe, Mg)2SiO4.

Olivin nastaja s kristalizacijo iz magme, ki je bogata z železom in magnezijem ter siromašna s kremenico (SiO2). Najbolj značilna barva olivina je zelena, se pa njegova barva spreminja glede na vsebnost železa in magnezija. Več je železa, bolj zelen je mineral olivin. Olivin nastaja globoko v Zemljinem plašču in pride na površje ob vulkanskih aktivnostih. Poiščite in spoznajte minerali olivin v kamnolomu.

 

Želiš obiskati naš doživljajski park Vulkanija?

Preveri zasedenost in rezerviraj svoj termin.

X

Všečkaj nas!